www.engineering-suomi.com
NORD Drivesystems

Taivutuksella menestykseen

Integroidut taajuusmuuttajakäytöt nopeuttavat raudoitustankojen taivutuskoneiden kokoamista

Taivutuksella menestykseen
Kuva 1: Rakennustyömailla käytettävien raudoitustankojen taivutuskoneiden on oltava vankkoja ja helppoja käsitellä

Ruotsalainen yhtiö Comeco etsi tapoja parantaa koneiden käytettävyyttä ja saada säästöjä valmistuskustannuksissa. Se toi markkinoille uuden sarjan raudoitustankojen taivuttimia, joissa oli sähköiset käytöt hydrauliikan sijasta. NORD DRIVESYSTEMS tuki yhtiötä varhaisesta suunnitteluvaiheesta tuotantoon saakka toimittamalla taajuusmuuttajan, jossa oli integroitu PLC ohjaamassa koneen kaikkia toimintoja. Tämä ratkaisu on yksinkertainen, kestävä ja helppo huoltaa. Osahankinnoissa säästettiin merkittävästi ja lisäksi kokoamisaika puolittui.

Ruotsalainen pieni valmistaja Comeco tarjoaa eripaksuisten tankojen taivutuskoneita rakennus- ja vuokrausliikkeiden tarpeisiin. Yritys on ottanut 20MM:n taivuttimissa käyttöön NORDin sähköiset käytöt. Seuraavaksi vuorossa on 40 mm:n sarja. Comeco suunnitteli raudoitustankojen taivuttimet alun perin hydrauliikalla toimiviksi, joka on yleisin ratkaisu tällaisissa koneissa. Rakennuskoneasiantuntijat huomasivat kuitenkin monia ongelmia kokeillessaan ja testatessaan tätä tekniikkaa. Comecon omistaja ja johtaja Fredric Hallberg sanoo: ”Kehitimme kaksi hydraulista taivutinmallia alusta alkaen. Järjestelmä oli hyvin monimutkainen. Hydraulikoneikon, putkiston ja antureiden asentamiseen meni paljon aikaa. Konemalli oli monimutkaisempi ja alttiimpi ongelmille kuin uudet sähkömekaaniset koneemme.” Tästä syystä Comeco etsi uusia tapoja tehdä koneista kestävämpiä ja mielellään myös valmistuskustannuksiltaan edullisempia. ”Analysoidessamme kilpailijoiden malleja,” Hallberg muistelee, ”totesimme, että pystymme valmistamaan koneet edullisemmin käyttämällä niissä sähkökäyttöjä. Pidimme tärkeänä integroida koneisiin huippuluokan toimivuutta ja tarjota enemmän käyttäjäarvoa ja mukavuutta kuin markkinoilla olevat peruskoneet.”

Taivutuksella menestykseen
Kuva 2: Comecon omistaja ja johtaja Fredrik Hallberg pitää sähköistä konetta suurena menestyksenä.

Taivutuksella menestykseen
Kuva 3: Vanhassa hydraulisessa järjestelmässä oli integroitu ohjauskaappi. Järjestelmän asentaminen ja huoltaminen vaativat asiantuntemusta, aikaa ja vaivaa.

Korkea käytettävyys

Comeco toivoi, että kaikkia koneen toimintoja ohjattaisiin PLC:llä. NORD ehdotti tästä syystä NORDAC FLEX taajuusmuuttajaa. Moottoriin asennettuun invertteriin on integroitu PLC tarkkaa nopeuden säätöä ja paikoitusta varten. Koneenkäyttäjät voivat valita kahdesta nopeusasetuksesta taitotasoaan vastaavan ja raudoitusteräksen paksuuden mukaisen nopeuden. 20 mm:n kone sallii kahden kulman ohjelmoinnin kerrallaan. Koneenkäyttäjät voivat siten siirtyä yhdestä asetuksesta toiseen kätevästi kytkinpainikkeella. Näiden käyttöjärjestelmien tappivaihdemoottorit tuottavat korkean vääntömomentin kompaktiin kokoonsa nähden. NORD valmistaa kaikki komponentit ja voi siten varmistaa vaihteiden tehokkuuden.

Taivutuksella menestykseen
Kuva 4: NORD on helpottanut Comecon kokoamis- ja käyttöönottotyötä merkittävästi tarjoamalla plug-and-play-käytön sekä moottoriin asennetun invertterin.

Käytöt toimitetaan esivalmisteltuina ja parametroituina. Mukana toimitetaan ParameterBox, jonka Comeco asentaa sellaisenaan koneen käyttöpaneeliin. Sähköinen käyttö tarvitsee vain sähköliitännän, kun taas hydraulinen ohjausjärjestelmä vaatii monimutkaisen johdotuksen. ”Myös tässä säästämme rahaa”, Hallberg sanoo. ”ParameterBox säästää meidät monilta kytkimiltä. NORD toimittaa sen painikkeilla ja näytöllä, jotka on ohjelmoitu antamiemme tietojen mukaisesti. Kulmaa voidaan muuttaa ylös ja alas osoittavilla nuolilla, nopeutta oikealle ja vasemmalle osoittavilla nuolilla. Tämä on erittäin helppoa. Koneenkäyttäjien ei tarvitse käyttää minkäänlaisia valikoita.”

Taivutuksella menestykseen
Kuva 5: NORD toimitti taajuusmuuttajan lisäksi myös ParameterBoxin helppoa ja havainnollista käyttöä varten.

Turvallisuus ennen kaikkea

Taivutuksen jälkeen PLC avaa taivuttimen, jotta raudoitustanko voidaan poistaa helposti ja turvallisesti. ”Yksinkertaisemmat koneet tekevät tämän jousien avulla. Jousi on kuitenkin myös mekaaninen osa, joka voi vioittua. Me suosimme uutta huipputason sähköistä ratkaisua. Se on paljon turvallisempi.” Hätäpysäytyspainikkeen lisäksi kone pysähtyy myös, jos jokin koskettaa syötön lähellä olevaa levyä. Esimerkiksi käsine on tarttunut kiinni karkeaan metalliosaan. ”NORDin käytön lisäetuna hydrauliikkaan nähden on myös se, että moottori ei koskaan jumitu”, Hallberg lisää. ”Tästä syystä voit poistaa tangon kappaleen käsin.” Vaihteet toimivat niin kevyesti, että esteen poistaminen koneesta mihin tahansa suuntaan ei ole ongelma.

Taivutuksella menestykseen
Kuva 6: NORDAC FLEX -taajuusmuuttaja ja siihen integroitu PLC mahdollistavat raudoitustankojen turvallisen ja helpon taivutuksen täsmälleen haluttuun kulmaan.

Markkinoille kuudessa kuukaudessa

Ruotsin Nord Drivsystem AB oli yksi ensimmäisistä ulkomaisista tytäryhtiöistä, jonka NORD perusti vuonna 1979. Hallberg törmäsi NORD-brändiin tutustuessaan toiseen taivutuskoneeseen. ”Tämä kone oli vanha Weelu, joka käytti NORD-komponentteja. Soitimme puhelinnumeroon, jonka löysimme vanhan koneen osista ja myyntiedustaja reagoi nopeasti. Kerroimme tarpeemme ja hän palasi asiaan muutaman päivän päästä esitellen uuden käyttöratkaisun. Muokkasimme yksityiskohtia käyttölaitteet tuntevan insinöörin kanssa. Saimme erinomaista palvelua kautta linjan. Kuuden kuukauden päästä meillä oli ensimmäiset kymmenen konetta asiakkaille, jotka olivat lupautuneet testaamaan ne. Ne toimivat hyvin. Jos olet kerran käyttänyt tätä konetta, et enää luovu siitä. NORD-käytöillä varustetut koneet olivat paljon helppokäyttöisempiä kuin hydrauliset koneet. Asiakas tai mikä tahansa huoltoliike pystyy korjaamaan useimmat ongelmat itse. Korjauksia tarvitaan kuitenkin erittäin harvoin. Uusi konemallimme on paljon kestävämpi kuin hydrauliset koneet tai edullisen hintaluokan perusmallit. Taivutusjärjestelmämme kestävät yli kymmenen vuotta. Tällainen laatu vakuuttaa asiakkaamme.” Myös valmistajan näkökulmasta projekti on osoittautunut menestykseksi. ”Säästämme paljon rahaa. Ja aikaa! Yhden hydraulisen koneen valmistus kestää noin neljä päivää. NORD-järjestelmällä varustettuun tarvitsemme vain kaksi päivää. Kokoamisaika mukaan laskettuna säästämme todennäköisesti noin 30 000 SEK isoissa koneissa, joita tällä hetkellä suunnittelemme. Se on yli 15 % lopullisesta hinnasta.”

Taivutuksella menestykseen
Kuva 7: Comeco toimitti ensimmäiset sähköiset koneet asiakkailleen puolen vuoden toimitusajalla

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan