www.engineering-suomi.com
07
'20
Written on Modified on
NSK
Hiljaisissa paikoissa käytettävät mobiilit robotit ovat nyt todellisuutta, kiitos NSK:n suoravetoisten pyöräyksiköiden
NSK on kehittänyt innovatiiviset suoravetoiset pyöräyksiköt erityisesti OEM-valmistajille, jotka haluavat lisätä liikkumiskyvyn autonomisiin ja yhteistyössä toimiviin robotteihinsa. Nämä on tarkoitettu erityisesti hiljaisiin ympäristöihin kuten sairaalat, hotellit, toimistot ja kirjastot. Uusilla pyöräyksiköillä varustetut robotit voivat kantaa ja siirtää tehokkaasti jopa 100 kg painoisia kuormia ihmisiä häiritsemättä.
Samalla kun sellaiset digitaaliset trendit kuten AI (tekoäly) ja ML (koneoppiminen) alkavat näyttämään reaalimaailman sovelluksissa yhä lupaavammilta, sellaisten mobiilien robottien ja humanoidirobottien laitteistojen kehitys kiihtyy, jotka pystyvät suorittamaan hyödyllisiä tehtäviä ihmisten läheisyydessä.Yksi tällaisten järjestelmien merkittävä haaste on niiden synnyttämä ääni, esimerkkinä tehtaissa ja varastoissa käyttävät perinteiset AGV:t (autonomisesti ohjattavat ajoneuvot). Sitä vastoin NSK:n suoravetoinen pyöräyksikkö on paljon hiljaisempi, niin että sitä voidaan käyttää julkisissa tiloissa ja muissakin kuin vain valmistusympäristöissä. Palvelualan yrityksien ja julkisten tilojen kaltaisissa ympäristöissä robottien on toimittava hiljaa häiritsemättä keskusteluja ja ihmisten työskentelyä.
NSK:n pyöräyksikön hiljaisuus on sen vaihteettoman rakenteen (suoravetomoottori) ansiota. Rakenteessa hyödynnetään yrityksen Megatorque Motor -teknologiaa vaihteistoille tyypillisten käyttöäänien eliminoimiseen. Megatorque Motor -moottorin käyttäminen pyöränä oli uusi konsepti, ja NSK:n oli keksittävä tapoja miten käyttää järjestelmän osia optimaalisesti ja kohtuullisella hinnalla.
Alhaisen äänen lisäksi pyöräyksikkö on suunniteltu toimimaan turvallisesti ihmisten ympärillä ja se on ideaalinen käytettäväksi huoltoroboteissa, avustetuissa työntörattaissa ja muissa yhteistyörobottisovelluksissa (cobotti). Eräs tärkeä ominaisuus on "peruutusmahdollisuus", minkä ansiosta manuaalinen vaihtaminen työntötoiminnosta vetotoimintoon ja toisinpäin on helppoa esimerkiksi ongelmatilanteessa.
Vasta kehitetty dedikoitu ohjain ohjaa käytön aikana kahta pyöräyksikköä samanaikaisesti yksinkertaisien signaalien avulla. Laite on varustettu antureilla, jotka mittaavat pyörien liikkeen, kiihtyvyyden, kallistuksen sekä muita hyödyllisiä parametreja. Antureiden signaalit voidaan ohjata lähtöihin, jos laitteessa halutaan esimerkiksi autonomisissa robottisovelluksissa käyttää tietokonetta.
Kehitysprosessi on ollut intensiivinen ja tällä on haluttu varmistaa, että ratkaisu on korkealaatuinen, teknisesti kompetentti ja toiminnaltaan robusti. Lukuisia olemassa olevia teknologioita hyödynnettiin, mukaan lukien mekatroniikka, ohjaustekniikka ja ohjelmistot, kun NSK:n asiantuntijatiimille annettiin tehtäväksi suunnitella järjestelmä, joka voisi muodostaa uuden robotiikkamarkkinan. Tärkeä osa tätä työtä oli kysyä mielipidettä henkilöiltä, jotka työskentelevät sellaisissa paikoissa kuin sairaalat ja kirjastot, ja selvittää minkälainen robotti voisi tarjota optimaalisen ratkaisun kyseisissä ympäristöissä. Paitsi että NSK haluaa edistää robotiikan uusia muotoja, NSK toivoo voivansa edistää sitä, että saisimme käytännöllisiä robotteja lähemmäksi jokapäiväistä elämäämme.
1) NSK:n suoravetoinen pyöräyksikkö asennettuna autonomiseen palvelurobottiin
2) Kaksi NSK:n suoravetoista pyöräyksikköä ja dedikoitu ohjain
3) NSK:n suoravetoiset pyöräyksiköt ovat hiljaisempia kuin perinteiset AGV:t
4) Perinteiset AGV:t eivät äänensä takia sovellu käytettäväksi hiljaisissa tiloissa