www.engineering-suomi.com
NSK

Koulutus ja ammattimaiset työkalut pidentävät laakerien käyttöikää

Erään polystyreenipohjaisten eristystuotteiden valmistajan koneita yhdistävät kuljettimet ja näiden kuljettimien laakereissa ilmeni usein vikoja. Tilanne saatiin kuitenkin suhteellisen helposti hallintaan, kun huoltohenkilöstölle järjestettiin NSK:n käytännönläheinen koulutus ja otettiin käyttöön oikeat laakereiden asennustyökalut.

Missä määrin laakereiden oikea asennus vaikuttaa niiden käyttöikään? Käytännössä tätä tekijää aliarvioidaan usein. Eristystuotteiden valmistajan tapaus osoittaa, että on taloudellisesti järkevää lähestyä tätä kunnossapitotehtävää erittäin ammattimaisesti.

Muiden materiaalien ohella yritys käsittelee suuria määriä paisutettua polystyreeniä, ja tässä tapauksessa 3D-osat jyrsitään levymateriaalista. Valmistaja kuljettaa materiaalia kuljettimilla, jolloin nämä altistuvat polystyreenin aiheuttamalle voimakkaalle hankaukselle ja hienojakoiselle pölylle. Tämän seurauksena kuljettimien vierintälaakerit vikaantuivat toistuvasti.

Vaikka vikojen ensisijainen syy oli pölyinen ja likainen käyttöympäristö, toinen syy oli se, että kunnossapitohenkilöstöllä ei ollut asianmukaista koulutusta laakereiden käsittelystä ja he käyttivät työn suorittamiseen tavanomaisia työkaluja, ei erikoistyökaluja.

Yritys ymmärsi oikeanlaisen koulutuksen tarpeen ja pyysi NSK:ta järjestämään käytännön koulutuksen huoltotiimilleen. Lyhyessä koulutustilaisuudessa huoltoteknikot saivat ohjeet siitä, miten laakerit asennetaan ja irrotetaan oikein sekä miten käyttää ammattimaisia asennus- ja irrotustyökaluja.

Kunnossapitohenkilöstö esimerkiksi tietää nyt, että laakereita asennettaessa on erittäin tärkeää huolehtia äärimmäisestä puhtaudesta. Tällä vältetään epäpuhtauksien pääsy laakereihin. Myös kun laakeri vaihdetaan, on selvästikin käytettävä NSK:n erikoistyökaluja. Työkalut kohdistavat tarvittavan voiman hienovarovasti ja niitä käyttämällä voidaan välttää kaikki vauriot. Työkalut eivät koskaan välitä voimaa vierintäelementtien välityksellä.

NSK:n työkalusarja sisältää laakerin ulosvetimiä, jotka pystyvät kohdistamaan laakeriin voimakkaan vetovoiman vahingoittamatta kuitenkaan viereisiä komponentteja. Kun poistamisen jälkeen asennetaan uusi laakeri, saatavana on työkaluja, joilla asennus on ilman lämpöäkin tehokasta ja jotka eivät vaurioita laakereita. Eristystuotteiden valmistajalle nämä työkalut ovat täysin riittäviä, koska laakerit ovat suhteellisen pieniä ja niihin pääsee käsiksi helposti, jolloin niiden kanssa voidaan käyttää hydraulisia työkaluja tai induktiolämmityslaitteita.

Näiden toimenpiteiden ansiosta yrityksen työvoimakustannukset ovat pienentyneet, sillä vikaantuneiden laakereiden irrottamiseen ja asentamiseen kuluva aika on lyhentynyt kertoimella 5,5. Lisäksi asennettujen laakereiden käyttöikä on huomattavasti pidempi, koska suoritettavassa asennuksessa ei synny mekaanisia vaurioita.

Koulutukseen tarvittiin vain pieni investointi, ja NSK:n asennustyökalu maksoi itsensä takaisin muutamassa viikossa.

1) Ammattikäyttöön tarkoitettujen laakerinpoistotyökalujen pitäisi kuulua jokaisen kunnossapito-osaston vakiovarusteisiin


Koulutus ja ammattimaiset työkalut pidentävät laakerien käyttöikää

2) NSK:n asennustyökalusarja mahdollistaa vierintälaakereiden tehokkaan ja hellävaraisen asennuksen ilman lämpöä
 

Koulutus ja ammattimaiset työkalut pidentävät laakerien käyttöikää

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 15 000 seuraajaan