www.engineering-suomi.com
NSK

NSK kouluttaa tuotantohenkilöstöä VR-teknologian avulla

NSK:n kuulalaakerituotantoon kuuluvien tarkkuushionta- ja hoonauskoneiden operaattorien koulutuksessa hyödynnetään nyt virtuaalitodellisuutta (VR). VR-teknologian etuna on muun muassa se, ettei koneiden tuotantokäyttöä tarvitse keskeyttää, ja samalla myös koulutuskurssien standardointi helpottuu. NSK:n kannalta tämä ensimmäinen projekti Munderkingenin tehtaalla Saksassa toimii esimerkkinä ja mallina, kun koulutusta laajennetaan tulevaisuudessa muihin tehtaisiin.

Työstötarkkuusvaatimukset ovat erittäin korkeat korkealaatuisten kuulalaakereiden valmistuksessa. Tästä syystä NSK:n tuotantolaitoksissa käytetään erityisiä tarkkuushionta- ja hoonauskoneita. Haasteena on pitää nämä koneet käynnissä 24/7 ja samalla kouluttaa työntekijöitä niiden käytössä.

NSK on yhteistyössä Varity.me:n kanssa löytänyt ratkaisun tähän haasteeseen VR-teknologiasta: tuotantoa ei enää tarvitse keskeyttää koulutustilaisuuksia varten, vaan ne järjestetään nyt vuorovaikutteisesti virtuaalitilassa. Lisäksi koulutus on mahdollista järjestää hajautetusti jopa 2 neliömetrin kokoisessa tilassa.

Yksi tämäntyyppisen koulutuksen eduista on se, että jokainen operaattori oppii tekemään koneen asetukset samalla tavalla aina siirryttäessä seuraavaan tuotteeseen. Munderkingenin tehtaalla asetusprosessit ovat erityisen tärkeitä, koska tehtaalla valmistetaan monia erilaisia asiakaskohtaisia laakerityyppejä pienissä erissä. Tämä vaatii, että koneen asetuksia muutetaan vähän väliä.

VR:n käyttö asetusprosessin harjoittelussa muodostaa vakiomenettelyn vähentäen sykliaikavirheitä, tuotehävikkiä ja laatupoikkeamia. Tärkeää on myös se, että operaattorit voivat kerta toisensa jälkeen harjoitella ja parantaa asetustaitojaan ilman, että heidän tarvitsisi joka kerta purkaa konetta.

NSK Munderkingenin projektista vastaava Carsten Schleyer mainitsee toisenkin edun: "Virtuaalisessa tilassa tapahtuviin koulutustilaisuuksiin kuluva aika on usein vain kolmasosa perinteiseen koulutukseen kuluvasta ajasta, mikä johtuu suurelta osin siitä, että virtuaalikoulutuksessa voidaan keskittyä pelkästään toimenpiteisiin ilman, että joudutaan käsittelemään oikeita työkaluja ja työkappaleita."

Käytännössä kävi nopeasti ilmi, että VR voi tarjota NSK:lle lisäetuja, jotka menevät paljon koulutusvaatimuksia pidemmälle. Ajatellaanpa esimerkiksi konetta, joka on valmistajalla vielä kehitysvaiheessa. Tämä kone voidaan lisätä virtuaalitilaan ja kouluttaa työntekijät käyttämään sitä. Asetusmenettelyjä voidaan analysoida ja optimoida koneen digitaalisen mallin avulla. Operaattorit voivat sen jälkeen tehdä ehdotuksia asetusmenettelyjen optimoimiseksi ja jopa lähettää palautetta ja ehdotuksia suoraan koneen kehittäjille, jotka voivat haluttaessa suorittaa tarvittavat muutokset.

Virtuaalitilassa olevan digitaalisen konemallin etuna on myös se, että sitä voi tarkastella kaikista mahdollisista kulmista. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi korjaus- ja huoltohenkilöstölle, joka voi katsoa virtuaalikoneen sisälle ja laatia suunnitelman komponenttien vaihtamiseksi.

NSK:n johtoryhmä pitää tätä hanketta hyvänä esimerkkinä siitä, miten digitalisaatio ei ainoastaan tuota odotettuja hyötyjä, vaan paljastaa myös uusia mahdollisuuksia muilla aloilla.

"Hioma- tai hoonauskoneen malli virtuaalitilassa helpottaa työntekijöiden koulutusta ja auttaa myös varsinaisen koneen käytössä ja huollossa", toteaa Carsten Schleyer.

NSK Munderkingenin tehtaan projekti toteutettiin yhteistyössä Modellfabrik Bodensee GmbH:n monialaisen Varity.me-tiimin kanssa. Varity.me on kehittänyt oman ohjelmistonsa nimeltä Varity SDK, jolla voidaan kehittää interaktiivisia koulutuskursseja virtuaalitilassa nopeasti ja helposti.
 
1) VR-konekoulutus NSK:n Munderkingenin tehtaalla tarjoaa useita merkittäviä etuja (Valokuva: NSK Munderkingen)
 

NSK kouluttaa tuotantohenkilöstöä VR-teknologian avulla

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan