www.engineering-suomi.com
NORD Drivesystems

Kenttäjakojärjestelmät – uusia käyttöjä sisälogistiikkaan

Uusi plug & play -tyyppinen käyttö on helppo asentaa ja hallita

Kenttäjakojärjestelmät – uusia käyttöjä sisälogistiikkaan
Kuva 1: Uusien kompaktien Nord-kenttäjakojärjestelmien pistokeliittimet ja joustavat kytkin- ja rajapintakokoonpanot tekevät kuljetinjärjestelmien asennuksesta, käytöstä ja huollosta helpompaa kuin koskaan.

NORD DRIVESYSTEMS on kehittänyt uuden helppokäyttöisten, vähähuoltoisten elektronisten käyttöjen malliston sisälogistiikkajärjestelmiin. Uudet taajuusmuuttaja- ja moottorinkäynnistinmallit hajautettuihin järjestelmiin ovat helppoja ottaa käyttöön ja käyttää. Koodatut pistokeliittimet varmistavat käsittelyn helppouden järjestelmän koko käyttöiän ajan ensiasennuksesta huoltoon ja mahdolliseen vaihtoon. Laitteiden mekaniikka ja ominaisuudet voidaan konfiguroida erittäin joustavasti yksilöllisten tarpeiden mukaan, sillä käytettävissä on monenlaisia rajapintoja, kytkimiä ja toimintoja, joihin lukeutuvat esimerkiksi pulssianturitakaisinkytkentä ja sekvenssiohjaus integroidulla PLC:llä.

Hajautettujen käytön on suoritettava ylemmän tason ohjausjärjestelmän komennot ehdottoman luotettavasti. Käyttöhenkilökunnan ja huoltoteknikoiden on kuitenkin monesti tarpeen päästä suoraan käsiksi käyttöihin ja laitteisiin, jotta vähäisiä häiriöitä voidaan poistaa nopeasti. Esimerkiksi yhden kuljetinhihnan jumiutuessa on eduksi voida korjata vika paikallisesti sen sijaan, että pysäytetään koko linja, jolloin sadat kuljetinmoduulit voivat olla pois käytöstä pitkäänkin. Tätä varten NORD DRIVESYSTEMS on kehittänyt uuden NORDAC LINK -käyttöelektroniikkamalliston, jonka laitteita on erityisen helppo ja nopea käyttää ja huoltaa. Uusien käyttöjen keskeisimpiä ominaisuuksia on kaikkien virransyöttö- ja tiedonsiirtolinjojen sekä erilaisten anturien, toimilaitteiden ja kulma-anturien pistokeliitinten koodaus. Sen ansiosta kytkennät voi tehdä oikein, nopeasti ja turvallisesti. Kenttäjakojärjestelmien ledit mahdollistavat diagnostiikan käyttökohteessa, ja käyttäjät voivat poistaa ongelmia saman tien käyttöjen huolto- ja ohjauskytkinten avulla. Kompaktit yksiköt soveltuvat sekä seinä- että telineasennukseen. Verkkojännite syötetään käyttöihin jakokiskoista, joten käyttöjä voi ketjuttaa lyhyillä sähköjohdoilla aikaa ja kustannuksia säästävästi. Kenttäjakojärjestelmillä voi ohjata epätahti- ja tahtimoottoreita. Monipuolisen sertifioinnin ansiosta niitä voi käyttää kaikkialla maailmassa. Käytöt tukevat Profibus-, CANopen-, DeviceNet- ja Aski-tiedonsiirtoa sekä useita teollisia Ethernet-protokollia (ProfiNet, Ethernet POWERLINK, EtherCAT ja EtherNet/IP).

Kenttäjakojärjestelmät – uusia käyttöjä sisälogistiikkaan
Kuva 2: Pitkiä kuljetinlinjoja voi ketjuttaa taloudellisesti johtamalla verkkojännitteen käytöstä käyttöön.

Kuljetinkäyttöjen asiantuntija

Hajautetut kuljetinkäytöt ovat olleet NORDin painopistealue käyttötekniikan kehityksessä jo vuosia. Työn tuloksena on syntynyt monipuolinen hajautetun käyttöelektroniikan valikoima, jonka toiminnot ovat huomattavasti monipuolisempia kuin kilpailevissa tuotteissa. NORD toi vuonna 2009 markkinoille moottoriin integroidut taajuusmuuttajat, joissa oli pulssianturitakaisinkytkentä, paikoitus, nostintoiminnot ja turvapysäytys. Vuonna 2015 integroituihin käyttöihin lisättiin PLC. Vuosien kokemus eri toimialoilta ja tiivis asiakasyhteistyö ovat nyt synnyttäneet uuden kenttäjakojärjestelmien malliston. Älykkäissä käytöissä on selkeäksi todettu käyttöliittymä, ja niillä voi toteuttaa erilaisia kokoonpanoja monenlaisiin kuljetinjärjestelmiin. Integroidut PLC- ja PI-säädintoiminnot mahdollistavat myös modulaaristen erillisjärjestelmien toteuttamisen. Taajuusmuuttajia ja moottorinkäynnistimiä 0,55–3 kW:n tehoalueella on saatavana jo nyt, ja myöhemmin vuonna 2017 mallisto täydentyy nimellisteholtaan enintään 7,5 kW:n moottoreille tarkoitetuilla taajuusmuuttajilla.

Luotettavat käytöt, hyvä kuormitettavuus


NORDAC LINK -moottorinkäynnistimet ohjaavat käynnistyksiä ja pysäytyksiä pehmeästi ja huolehtivat suunnanvaihdoista kiinteänopeuksisissa sovelluksissa. Taajuusmuuttajatyyppisten kenttäjakojärjestelmien tavoin näissäkin kulumattomissa elektronisissa kytkentälaitteissa on monipuoliset valvonta- ja turvatoiminnot, joiden ansiosta sellaisia ohjauskaapin tavallisia komponentteja kuin moottorin suojakytkimiä tai suunnanvaihtokontaktoreita ei tarvitse hankkia erikseen. Vaativissa sovelluksissa taajuusmuuttajat säätävät nopeutta tehokkaasti, tarkasti ja kuluttamatta jarrua. Pulssianturitakaisinkytkentää käytettäessä taajuusmuuttajat tuottavat vaadittavan nopeuden luotettavasti myös kuorman vaihdellessa paljon ja sekä täyden momentin myös pysähdyksissä (0 rpm). AC-vektorikäyttöjen ylikuormitettavuus on jopa 150 % minuutin ajan ja jopa 200 % lyhytaikaisesti. Integroitu kuormanvalvonta estää laitteistovauriot laitteiden jumiutuessa. Inkrementti- ja absoluuttianturit voi liittää muuttajiin myös suoraan. Useasta laitteesta koostuvassa isäntä­orjajärjestelmässä voi synkronoida nopeutta tai asemia. Standardin EN 61800-5-2 mukaiset STO- ja SS1-turvatoiminnot (safe torque off, safe stop 1) ovat vakio-ominaisuuksia.

Kenttäjakojärjestelmät – uusia käyttöjä sisälogistiikkaan
Kuva 3: NORD toimittaa itse valmistamiaan kenttäjakojärjestelmiä ja suuren hyötysuhteen vaihdemoottoreita yhdistelevät käyttökokonaisuudet.

Kenttäjakojärjestelmät – uusia käyttöjä sisälogistiikkaanKenttäjakojärjestelmät – uusia käyttöjä sisälogistiikkaanKenttäjakojärjestelmät – uusia käyttöjä sisälogistiikkaan
 
Kuvat 4, 5, 6: NORDAC LINK -mallistoon sisältyvät pehmo- ja suunnanvaihtokäynnistimet (vas.) sekä kaksi taajuusmuuttajakokoa 0,55–7,5 kW:n moottoreille (kesk. ja oik.)

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan