www.engineering-suomi.com
NORD Drivesystems

Vinssikäytöt vastaavat haasteeseen

AC-vektorikäytöt mahdollistavat pääsyn korkeiden rakennusten huoltokohteisiin

Vinssikäytöt vastaavat haasteeseen
Kuva 1: Leadenhall Building, City of London – sen 10 astetta kallistetun julkisivun peseminen ja huoltaminen on erityinen haaste

Korkeissa maamerkeissä, kuten 122 Leadenhall Street, Lontoo, on oma yksilöllinen huoltojärjestelmä. Materiaalia ja ikkunanpesijöitä kuljetetaan katolle asennetuilla vinsseillä. Tehokkaat, varmat käytöt ovat tärkeä osa tätä luotettavaa ratkaisua.

Korkeat rakennukset muuttuvat arkkitehtuuriltaan yhä innovatiivisemmiksi, huoltokulun ratkaistutoimittajien on pysyttävä mukana vauhdissa uusilla ratkaisuilla joka rakennuskohteeseen. Integral Cradles Ltd kehitti ja asensi yhdessä uusimmista projekteistaan kaksi BMU:ta (Building Maintenance Unit) ikoniseen 52-kerroksiseen Leadenhall Buildingin, joka on Lontoon cityssä. Myös ”juustonraastimena” tunnetun 225 metriä korkean pilvenpiirtäjän muoto on kapeneva, ja yksi julkisivu on kallistettu 10 astetta. Erikoisvalmisteiset BMU:n sisältävät liikkuvat nosturit, korit ja tukivarusteet, jotka on asennettu pysyvästi katolle. Teleskooppipuomin ulottuma on yli 20 metriä – joten ne ulottuvat rakennuksen ulkopuolen kaikkiin osiin. Koneisto nostaa lasipaneeleja, joiden yhteispaino voi olla 1000 kg. Se avusti myös purettaessa torninostureita nostamalla jopa 2000 kg painoisia osia. Turvallisuutta ja luotettavuutta korostettiin tietenkin suunnittelussa. Laitteistossa on useita kartiovaihdemoottoreita  ja NORDAC PRO-sarjan taajuusmuuttajia joiden avulla huoltokorit ajetaan tarkasti oikealle korkeudelle.

Vinssikäytöt vastaavat haasteeseen
Kuva 2: NORD SK 9072.1 -kartiovaihdemoottori käyttää Leadenhall Buildingin BMU:n teleskooppipuomia

Globaali projektisuunnittelu vaatii globaaleja toimittajia

Integral Cradles toimi heti alusta lähtien arkkitehtien ja rakennusyhtiön kanssa ja kehitti BMU:t käyttäen ’virtuaalisuunnitteluratkaisua’ nimeltään Building Information Modeling (BIM). Kaikki osapuolet saattoivat visualisoida ratkaisun rakennustöiden edistyessä ja ottaa huomioon vähäisetkin suunnittelun muutokset, jotka voivat vaikuttaa julkisivun kulku- ja huoltojärjestelmään. Integral Cradles kehitti Leadenhall Building BMU:n yhteistyössä espanjalaisen toimittajakumppaninsa Góndolas in Design, S.L. (GinD) kanssa, joka valmisti ja hankki projektin pääkomponentit. NORD DRIVESYSTEMSin pitkäaikainen asiakas, madridilainen GinD on toimittanut NORD-käyttöjä sisältäviä BMU:ita moniin vaativiin kohteisiin eri puolille maailmaa. Laatu, palvelu ja globaali tuki ovat Integrated Cradlesin ja GinD:n suunnitteluprosessin avainvaatimuksia. Siksi oli tärkeää, että NORDin insinöörit voivat tutkia kaikki kriittiset spesifikaatiot ja mitoittaa jokaisen käyttöakselin optimaalisesti Saksassa brittiläisen tytäryhtiönsä NORD Gear Ltd:n paikallisella tuella. NORD Gear Ltd on yksi 36 tytäryhtiöstä, jotka toimivat kaikissa tärkeissä teollisuusmaissa eri puolilla maailmaa.

Vinssikäytön toiminnot

Jokaisessa BMU:ssa on neljä taajuusmuuttajan käyttämää akselia: siirtoakseli kuljettaa vastapainotettua nosturia pitkin jokaisen katon pituuden puolikkaan mittaista raidejärjestelmää, kääntöakseli pyörittää nosturia, teleskooppiakseli säätää puomin pituutta ja vinssikäyttö syöttää vaijeria, joka laskee ja nostaa koria pitkin rakennuksen julkisivua. Puomin kulmaa säätävä akseli toimii hydraulisesti. Sovellus edellyttää pehmeää kiihdytystä ja hidastusta. NORDAC PRO -sarjan taajuusmuuttajat ohjaavat näitä toimintoja. muuttajat voidaan parametroida nopeasti ja turvallisesi helppokäyttöisellä NORD CON -ohjelmistolla. Kiihdytys- ja hidastusaikojen lisäksi parametreistä löytyy laaja valikoima parametrejä nostokäytön turvalliseen hallintaan, esim. jarrun toiminnan ajoitus sekä erilaiset turvatoiminnot. Käyttämällä lisävarusteena toimitettavaa NORD ParameterBoxia asiakas voi säätää parametreja helposti paikan päällä tai kopioida koko parametrisarjan toiseen muuttajaan. Taajuusmuuttajissa on tarkka vektoriohjaus ja niiden ylikuormitettavuus on suuri, joten vaihdemoottoreita voidaan käyttää turvallisesti suurta vääntömomenttia vaativissa kohteissa. Jokainen NORDAC PRO sisältää tulot ja lähdöt, joiden kautta asiakkaan PLC-ohjaus synkronoi kaikki akselit. Muuttajat on asennettu säänkestävää ohjauskaappiin lähelle BMU:ta. NORDAC PRO -sarja tarjoaa lukuisia konfiguraatiovaihtoehtoja. Muuttajat voivat ohjata vaativia toimintoja, koska niissä on standardoitu PLC-toiminnallisuus, POSICON-paikoitus, safe stop (STO), pulssianturitakaisinkytkentä, kenttäväylätiedonsiirto ja paljon muuta.

Vinssikäytöt vastaavat haasteeseen
Kuva 3: NORD DRIVESYSTEMS NORDAC PRO -sarjan taajuusmuuttajissa on kehittyneet paikoitustoiminnot ja oma PLC

Kaikki käytön osat valmistetaan itse

BMU:n akseleita käyttävät vaihdemoottorit ovat kokonaan NORDin omaa tuotantoa. Energiatehokkaiden IE3-moottorien tehot ovat 5,5 kW, ja joissakin on manuaalisesti vapautettava turvajarru. Kaikki pystysuoraan asennetut moottorit sisältävät tuuletinkopan sadesuojan. Se estää lian ja veden pääsyn moottorin takapäähän, jossa jarru ja puhallin ovat. Kaikki moottoroidut akselit hyötyvät NORDin tehokkaista Unicase-kartiovaihteista, joiden yksiosaiset työstetyt valurautakotelot eivät anna periksi raskaastikaan kuormitettuna. Kaikki laakerit ja tiivistepinnat ovat yhdessä valukappaleessa, joten koteloa heikentäviä tai öljyä mahdollisesti vuotavia jakopintoja tai pultattuja kannattimia ei tarvita. Suuremmilla laakereilla ja hammaspyörillä saavutetaan suurempi momentinsiirtokapasiteetti, pidempi käyttöikä ja parempi luotettavuus verrattuna kilpaileviin vaihteisiin.

Vinssikäytöt vastaavat haasteeseen
Kuva 4: Leadenhall Buildingin kaksi NORDin käytöt sisältävää BMU:ta toiminnassa 225 metriä katutason yläpuolella.

Hyvältä vaikuttaa

NORD DRIVESYSTEMS on järjestänyt käyttöönotosta lähtien käyttö- ja kunnossapitokoulusta paikan päällä – 225 metrin korkeudella, josta on fantastinen näköala Lontooseen. Logistiikkaratkaisutoimittajat ja käyttöjen valmistajat katsovat tulevaisuuteen ja odottavat lisää tilauksia. ‘Juustonraastin’ on vain yksi kohde pitkällä listalla vaikuttavia asennuksia, joissa Integral Cradles ja GinD ovat toimineet yhteistyössä NORDin kanssa. Arkkitehtuurin ystävät odottavat jo innokkaasti ’The Scalpel’ -rakennusta, joka nousee osoitteeseen 52 Lime Street, Lontoo. Siihen asennetaan kaksi Integral Cradlesin suunnittelemaa edistyksellistä BMU:ta.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan