www.engineering-suomi.com
NSK

NSK:n Molded-Oil-laakerit tarjoavat pitkän käyttöiän elintarviketeollisuudessa

Elintarviketeollisuudessa on yleistä käyttää hyvin perusteellisia pesuohjelmia, koska yritykset pyrkivät täyttämään alan tarkat hygieniavaatimukset. Tällaiset käytännöt voivat kuitenkin osoittautua vahingollisiksi tuotantolinjan komponenteille ja erityisesti laakereille, jotka mahdollistavat tärkeiden koneiden, laitteiden ja järjestelmien liikkumisen. Kuumalla höyryllä suihkuttaminen, korkeapaineiset vesisuihkut ja hyvin voimakkaat pesuaineet saattavat aiheuttaa laakereille kaksi perusongelmaa: laakereiden sisälle pääsee vieraita esineitä ja voiteluaine huuhtoutuu laakereista pois. Näistä syistä NSK tarjoaa kattavan valikoiman Molded-Oil-laakereita, jotka on nimenomaisesti suunniteltu tarjoamaan pidempi käyttöikä elintarviketeollisuuden vaativissa käyttöympäristössä.

NSK:n Molded-Oil-laakerit tarjoavat pitkän käyttöiän elintarviketeollisuudessa

Image1.jpeg - Molded-Oil-laakereiden voiteluaine on imeytetty pysyvästi kestävän kantaja-aineen sisälle

Molded-Oil-laakereiden voiteluaine on pysyvästi kestävän kantaja-aineen, öljyllä kyllästetyn polyolefiinihartsin, sisällä. Höyry ja nesteet eivät pysty huuhtelemaan pois tämän tyyppistä voiteluainetta, ja se estää epäpuhtauksien pääsyn laakeriin. Lisäksi koska kantaja vapauttaa voiteluainetta hitaasti, voitelu pysyy riittävänä pitkän aikaa.

Molded-Oil-laakereita on saatavana suuri valikoima, mukaan lukien urakuulalaakerit, pallomaiset rullalaakerit sekä kartiorullalaakerit. Niitä on saatavana useissa tuotesarjoissa sekä myös sellaisissa erikoismuodoissa kuin laakeriyksiköt. Valikoima sisältää myös ruostumattomasta teräksestä valmistettuja Molded-Oil-laakereita. 

Nämä edistyneet tuotteet sopivat monenlaisiin elintarviketeollisuuden sovelluksiin, joissa koneiden ja järjestelmien valmistajat asentavat Molded-Oil-laakerit alkuperäisiin laitteisiin. Ne sopivat ihanteellisesti myös jälkiasennuksiin.

Hyvänä esimerkkinä toimii englantilaisen elintarvikevalmistajan 7-kaistainen kuljetinjärjestelmä, jossa tavalliset urakuulalaakerit kestivät vain neljä kuukautta. Syy tähän oli päivittäinen pesu, jossa laakereihin pääsi vettä. Tämä johti kalliisiin huoltotöihin ja kuljetinhihnojen vaurioitumiseen. Aina kun kuljettimet vikaantuivat, yrityksen käyttökatko kesti 24 tuntia, mikä synnytti merkittävän notkahduksen tuottavuuteen.

Sen jälkeen kun NSK oli tutkinut laakerit, se suositteli ruostumattomasta teräksestä valmistettujen laakereiden käyttöä sekä Molded-Oil-voitelua ja DU-tiivisteitä molemmilla puolilla. Muutosten jälkeen laakereiden käyttöikä kasvoi kolminkertaiseksi, 12 kuukauteen, ja samalla laakereihin liittyvät vuosittaiset huoltokustannukset (käyttökatkot mukaan lukien) laskivat 52 000 euroa.

Pakastepizzavalmistajan tarina on samankaltainen. Yrityksen yhden elintarvikekuljettimen hihnakiristin vikaantui neljän viikon välein. Tuotantolinjan säännöllinen vesipesu oli johtanut ruostumiseen. Lisäksi voitelurasva oli huuhtoutunut ulos laakereista ja tiivisteet olivat vaurioituneet. NSK tarkasti sovelluksen ja suositteli jälleen ruostumattomasta teräksestä valmistettujen Molded-Oil-laakereiden käyttöä. Tämän tuloksena saatiin huomattavasti pidempi käyttöikä sekä noin 15 700 euron vuotuiset säästöt.

Toisaalla erään suuren leipomon kakunleikkauskoneiden hihnapyörien laakerit vikaantuivat jatkuvasti. Joka vuosi täytyi vaihtaa noin 20 laakerisarjaa niiden vikaannuttua 4–6 viikon välein. Kun NSK tutki asiaa, kävi ilmi että tärkein syy tähän oli veden ja pölyn pääsy laakereihin. Näin ollen NSK suositteli vaihtamista Molded-Oil-laakereihin. Testi suoritettiin ja laakereiden käyttöikä kasvoi 26 viikkoon. Tämä paransi tuotantolinjan tuottavuutta huomattavasti, käyttäjä säästää vuosittain noin 9 400 euroa huoltokustannuksissa ja käyttökatkoista aiheutuvissa kustannuksissa.

Viimeisessä esimerkissä kasvistenkäsittelyä harjoittava yritys oli asentanut biokaasulaitoksen käyttääkseen tuotannossa syntyvää orgaanista jätettä ja muuttaakseen syntyvän metaanin sähköksi ja lämmöksi omaa käyttöä varten. Ongelmia ilmeni kuitenkin pyörivässä seulassa, joka seuloo karkean ja käymättömän materiaalin erilleen ennen käymistä. Pyörivän seulan laakerit vikaantuivat toistuvasti ja tämä keskeytti koko biokaasulaitoksen toiminnan. Urakuulalaakerit ja niiden kontaktitiivisteet oli vaihdettava uusiin keskimäärin kuuden viikon välein. Kussakin roottorissa käytetään kahta laakeria ja jokaisessa pyörivässä seulassa on kaksi roottoria. Kunkin laakerin vaihtamiseen meni yksi tunti.

NSK:n asiantuntijat havaitsivat, että vikaantumiset aiheutuivat laakerin kulumapinnoille päässeistä epäpuhtauksista. Asiakas noudatti NSK:n suosituksia asentaa ruostumattomasta teräksestä valmistetut Molded-Oil-urakuulalaakerit, joissa käytetään molemmilla puolilla DU-tiivisteitä. Tämä muutos on johtanut laakereiden uusimistarpeen huomattavaan vähenemiseen.

Tämä vahvistaa jälleen kerran erään NSK:n nyrkkisäännön: ruostumattomasta teräksestä valmistettujen Molded-Oil-laakereiden käyttöikä on kosteiden ja pölyisten ympäristöjen sovelluksissa yli kaksinkertainen perinteistä rasvavoitelua käyttäviin laakereihin verrattuna.

NSK:n Molded-Oil-laakerit tarjoavat pitkän käyttöiän elintarviketeollisuudessa
Image2.jpeg - Kaaviokuva Molded-Oil-laakereista

NSK:n Molded-Oil-laakerit tarjoavat pitkän käyttöiän elintarviketeollisuudessa
Image3.jpeg - Molded-Oil-valikoimaan kuuluu myös laakeriyksiköitä (tämä esimerkki valmistettu ruostumattomasta teräksestä)

NSK:n Molded-Oil-laakerit tarjoavat pitkän käyttöiän elintarviketeollisuudessa
Image4.jpeg - Elintarviketeollisuuden kuljetinjärjestelmät on pestävä perusteellisesti, mikä asettaa kovat vaatimukset laakereille

NSK:n Molded-Oil-laakerit tarjoavat pitkän käyttöiän elintarviketeollisuudessa
Image5.jpeg - Molded-Oil-laakereiden käyttö vähentää merkittävästi kuljetushihnojen huoltotarvetta pakastepizzojen tuotantolinjalla

NSK:n Molded-Oil-laakerit tarjoavat pitkän käyttöiän elintarviketeollisuudessa
Image6.jpeg - Sen jälkeen kun tavalliset laakerit korvattiin Molded-Oil-laakereilla, suuri leipomo säästää vuosittain noin 9 400 euroa huoltokustannuksissa ja käyttökatkoista aiheutuvissa kustannuksissa.

NSK:n Molded-Oil-laakerit tarjoavat pitkän käyttöiän elintarviketeollisuudessa
Image7.jpeg - Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen Molded-Oil-laakereiden käyttöikä on kosteissa ja pölyisissä ympäristöissä yli kaksinkertainen perinteistä rasvavoitelua käyttäviin laakereihin verrattuna

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan