www.engineering-suomi.com
NSK

Kymmenkertainen käyttöikä lineaarijohteiden robottihitsaussovelluksissa

Metallilevyvalmisteiden valmistaja etsi hiljattain ratkaisua käyttämiensä automaattisten hitsausjärjestelmien käyttö- ja ohjauselementtien lyhyen käyttöiän muodostamaan ongelmaan. Itse asiassa erään tietyn tuotantolinjan robottihitsauspistoolin lineaariohjaimet oli vaihdettava kahden-kolmen kuukauden välein. Varaosakustannusten, huollossa kuluvan ajan ja laitteen käyttökatkon synnyttämien kustannuksien vuoksi yritys pyysi NSK:ta tutkimaan ongelmaa ja ehdottamaan siihen ratkaisua.

Kymmenkertainen käyttöikä lineaarijohteiden robottihitsaussovelluksissa
-Image1.jpeg - Robottihitsausjärjestelmien lineaariohjaimia käytetään vaikeissa toimintaolosuhteissa

NSK havaitsi, että hitsausroiskeilla ja -höyryillä oli ohjauselementtien käyttöikää lyhentävä vaikutus. Tästä syystä yritys suositteli vaihtamaan käytössä olleet ohjaimet NH-sarjan lineaariohjaimiin sekä käyttämään suojaimia ja huoltovapaita K1-voiteluyksiköitä.

Suojaimet lisäävät automaattisten hitsaussovellusten käyttöikää koska ne suojaavat tiivistyshuulta tehokkaasti ja estävät epäpuhtauksien pääsyn ohjaimen sisälle. Suojaimien käyttö johtaa parempaan kosketuspaineeseen kiskon pinnan ja tiivisteen välillä. Tässä sovelluksessa NSK suositteli myös K1-voiteluyksikön käyttöä, jolloin tiivistyshuulen liikekitka laskee ohuen öljykerroksen ansiosta. K1 muodostuu synteettisestä perusmateriaalista, joka sitoo voiteluaineen huokosiinsa ja vapauttaa sitä jatkuvasti tarjoten tällä tavoin huoltovapaan toiminnan.

Lisäsuojaa antoi se, että lineaariohjaimet pinnoitettiin mustalla kromilla, mikä ehkäisee hitsausroiskeita tarttumasta pintaan pysyvästi. Roiskeet tarttuvat pinnoitettuun pintaan vain kevyesti, ja ne irtoavat osuessaan suojaimeen.

Asiakas on täysin tyytyväinen NH-sarjan lineaariohjaimia käyttävään NSK:n ratkaisuun. C-tyypin hitsauspistoolit ovat olleet käytössä yli kolme vuotta ilman vikaantumista. Tämä tarkoittaa, että käyttöikä on tähän päivään mennessä kasvanut kymmenkertaiseksi.

Kymmenkertainen käyttöikä lineaarijohteiden robottihitsaussovelluksissa
-Image2.jpeg - NSK:n K1-voiteluyksiköt ja suojaimet jatkavat merkittävästi lineaariohjainten käyttöikää

Kymmenkertainen käyttöikä lineaarijohteiden robottihitsaussovelluksissa
-Image3.jpeg - Mustakromipinnoitus estää hitsausroiskeita tarttumasta lineaariohjaimiin pysyvästi kiinni
 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan